Ceramics Now Team Exhibition, Galeria Europe, Brasov

Ceramics Now Team Exhibition, Brasov - Ceramica contemporana

Ceramics Now Team Exhibition / Galeria Europe, Braşov
1-14 Septembrie, 2012

/// For English please click here: http://tmblr.co/ZfoHzxSQZpJS
Download media pack: www.is.gd/teamexpo
View photos: Opening day & works

Asociaţia Ceramics Now are plăcerea de a vă invita la expoziţia de grup a echipei revistei Ceramics Now Magazine. Cu această ocazie, curajoşii membrii ai echipei vor expune pentru prima oară împreună lucrări de ceramică şi sticlă, alături de un invitat special, umplând cu mare atenţie spaţiul expoziţional al Galeriei Europe din Braşov. Cei şase expozanţi, suporteri ai creşterii vizibilităţii artei ceramice contemporane în România, au fost aduşi laolaltă de către Vasi Hîrdo, editor fondator al Ceramics Now.

Artişti expozanţi: Andra Baban, Vasi Hîrdo, Alexandra Mureşan, Cora Pojaru, Anca Sânpetrean, Bogdan Teodorescu.
Curator: Vasi Hîrdo

Pliantul expoziţiei poate fi descărcat gratuit de aici: www.is.gd/teamexpo
Vezi fotografiile de la vernisaj pe pagina noastră de Facebook.

După succesul primelor două ediţii ale Ceramics Now Exhibition organizate la Cluj-Napoca (Fabrica de Pensule) şi Bucureşti (Galeria Galateea), această expoziţie prefaţează a treia ediţie a expoziţiei internaţionale de ceramică contemporană ce va avea loc la sfârşitul anului în Bucureşti.

Revista Ceramics Now este o publicaţie trimestrială comprehensivă (online şi print) de ceramică contemporană. Fiind prima de acest gen din România (fondată în anul 2011 şi editată în limba engleză), aceasta celebrează domeniul creativ al ceramicii prin interviuri, articole, şi prezentări cu ceramişti consacraţi, dar şi cu artişti emergenţi. Este distribuită în mai multe ţări printr-o reţea de librării, galerii, muzee şi instituţii.

Galeria Europe este administrată de către Uniunea Artiştilor Plastici din România şi este situată pe Strada Mureşenilor 1. Este deschisă publicului de Luni până Sâmbătă între orele 14-19 pm.

Expoziţie organizată de Asociaţia Ceramics Now şi Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Braşov.

Parteneri media: Euronews, Radio România Cultural, RFI, Observator Cultural, ArtClue, ArtAct Magazine, Modernism, Senso TV, Vernisaje, Neaparat, BeWhere, STYLES, Metropotam, Slicker, Asociaţia Alternativ, Şapte Seri, Zile şi Nopţi, Iubesc Braşovul, Braşovul Tău.

Multe mulţumiri domnului Nicolae Daicu, Preşedinte al Filialei din Braşov a UAP pentru ajutorul dat în organizarea expoziţiei.

Design afiş: Andrei Sîncrăian / pliant: Vasi Hîrdo.

Evenimentul pe Facebook: www.facebook.com/events/411350282246049/

CONTACT
office@ceramicsnow.org
0748 311 663


Andra Baban, LUTOgrafii
Paperclay, serigrafie pe ceramică, 2012, dimensiuni variabile.

Andra Baban este proaspăt absolventă a studiilor Masterale la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca. De-a lungul anilor de studiu a folosit adesea ca şi punct de pornire bidimensionalul, transformând suprafaţa plană cum ar fi desene de copii, fotografii cu frânturi urbane sau fotografii vechi în expresii volumetrice şi reformulându-le în acest proces pentru a le reda o viaţă nouă.
 
Pentru teza de disertaţie a avut ca şi punct de pornire imagistica de familie, folosind pentru prima dată într-un proiect de-al său tehnici de imprimare a imaginii pe suprafaţa ceramicii. Pentru Andra, fotografia personală este un obiect cu o complexă încărcătură emoţională şi valoare culturală; un artifact ce invocă memoria, nostalgia şi contemplarea. Imaginile au această capacitate, de a crea, interfera şi tulbura amintirile pe care le deţinem, însă cu siguranţă dau o formă poveştilor noastre şi ne ajută să conturăm genealogii. Din acest motiv, proiectul LUTOgrafii îşi propune să folosească această proprietate a fotografiilor, de a configura viaţa unei familii şi să le permanentizeze folosind tehninca ceramicii.  



Vasi Hîrdo, Traseu iniţiatic
Gresie, şamotă, glazuri, 2012, dimensiuni variabile.

Vasi Hîrdo este editor al revistei Ceramics Now, curator al Ceramics Now Exhibition şi coordonator al primei ediţii Cluj International Biennale of Ceramics (Cluj-Napoca, Octombrie 2013). Este student în anul 1 la secţia Istoria Artei a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Iubeşte Islanda.

Traseul face referire la o etapă a vieţii în care căutarea şi dorinţa de cunoaştere interioară este omniprezentă, unde chemarea destinului te transportă într-un loc necunoscut. Pentru Vasi Hîrdo, acest traseu iniţiatic înglobează simboluri precum poarta şi pragul, calea şi călătoria. Pornind de la o decizie, luată conştient sau inconştient, ceramica a trecut de o poartă care deschide calea spre revelaţie, o poarte care sintetizează şi care pune temelia acestui traseu. După cum fiecare om are un traseu fie definit ori continuu, sau din contră, ambiguu ori vulnerabil, particularitatea acestui traseu o reprezintă transcenderea, asumarea cunoaşterii experimentale şi depăşirea realităţii perceptibile prin simbolul muntelui şi al marcajului montan. Muntele, venerat de atâtea popoare şi civilizaţii, adus la stadiul de zeu, este centru al pelerinajelor, al transcendenţelor şi al elevaţiei spirituale, având ca şi caracteristică principală permanenţa, nemurirea. Simbolurile sunt reprezentate de către marcajele montane (tringhiuri, linii şi cercuri); simple gesturi care încorporează stări diferite.



Alexandra Mureşan, Panta rhei I
Sticlă termoformată, pâte de verre, sticlă suflată, 58 x 20 x 60 cm.

Alexandra Mureşan este proaspăt absolventă a Universităţii de Artă şi Design, Cluj-Napoca, secţia Sticlă. Lucrarea ei de licenţă, intitulată “Panta rhei”, este o incursiune în domeniul sticlei contemporane ce trimite privitorul către un univers al transformării.

Asemeni fotografiilor pe care le facem în timpul unei călătorii, lucrarile pe care Alexandra Mureşan le propune reprezintă câteva dintre “fotografiile / sticlografiile” pe care le-a realizat pe parcursul călătoriei în universul sticlei. Aşa cum fotografiile surprind locuri, persoane, şi imortalizează, într-o imagine, momente dintr-un flux temporal continuu, aşa a încercat şi Alexandra Mureşan, utilizînd sticla în locul hârtiei fotografice, să capteze câteva instantanee al căror punct de plecare îl constituie problematica devenirii şi a circularităţii. În acest sens, titlul “Panta rhei” are menirea de a ghida imaginaţia privitorului în povestea pe care lucrările intenţionează să o spună.   



Cora Pojaru, Transparenţe
Mixed media, 2012, dimensiuni variabile.

Cora Pojaru este o artistă tânără ce lucrează în ceramică, grafică şi pictură, dar deseori combină toate aceste medii artistice pentru a face artă urbană. Este studentă în anul 1 la secţia Ceramică a Universităţii de Artă şi Design, Cluj-Napoca.

În ceramică, elementele primordiale – apa, aerul, focul, pământul – s-au contopit, creând o formă de comunicare. Pornind de la aceste elemente primordiale ce simbolizează şi materiile de bază în ceramică, Cora Pojaru s-a inspirat în crearea unei instalaţii. A creat o fuziune între elementele primordiale cu ajutorul amprentei personale, a energiei personale şi a tehnicii de lucru. Materialul a căpătat o nouă identitate, trecând la un plan superior. Apa şi pământul, sămânţa, au trecut prin foc, metamorfozându-se într-o formă neomogenă ce nu se identifică cu nimic concret. Stările formei s-au materializat în urma energiei insuflate în materia primordială. O fuziune între ceva palpabil şi viaţa nevăzută. Aceste forme se desprind de lumea banală, plutind într-un spaţiu al luminii, al vibraţiilor, spaţiu propice expansiunii. Numeroasele valenţe ale formei obţinute sugerează infinitatea posibilităţilor, nevoia de transcendere permanentă spre un plan tot mai înalt.



Anca Sânpetrean, Suntem aproape toţi la fel
Porţelan şi glazuri, 2012, dimensiuni variabile.

Anca Sânpetrean este studentă în anul 3 la secţia Ceramică a Universităţii de Artă şi Design, Cluj-Napoca. Fiind foarte răbdătoare, crează adesea ansamble miniaturale ce au calităţi narative.

Experienţa jocului într-un mod socio-artistic are ca rezultat, în lucrările prezentate, căutarea adevărului alcătuit din concepţii şi convenţii ale gustului privitorului. Ideile de la care au fost concepute lucrările “Tehnoconsumerism”, “Imaginea realităţii” şi “Suntem aproape toţi la fel”, decurg dintr-o alăturare a jocului, care este reprezentat prin jucării nonfuncţionale (telefoane mobile, aparate de fotografiat sau căţeluşi), alăturate unei maniere sociale. Ideea de copilărie şi joacă este redată de către Anca Sânpetrean într-o lume matură din care nu ar trebui să facă parte. Dar viaţa este defapt o joacă, fiecare persoană cunoscandu-şi drumul; astfel, relaţia dintre jocul copilăriei şi cultura consumerismului, relaţionată prin avansarea tehnologiei ajută sau nu la demersul vieţii de zi cu zi. Acest fapt rămânând la concepţiile privitoriilor să decidă. 



Bogdan Teodorescu, Aceasta este cea mai bună dintre lumi
Bibelouri din porţelan montate pe platou de feldspat, 2012, c. 27 x 28 cm.

Bogdan Teodorescu a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2003 la secţia Ceramică-Sticlă-Metal. În prezent lucrează în mai multe medii precum pictura, desenul, video şi fotografia, dintre care, un loc particular îl ocupă ceramica, mai mult în sensul de obiect, general spus, volum, bricolaj. Caracterul general al lucrărilor sale, indiferent de natură, este colajul, adică recontextualizarea şi alăturarea arbitrară a materialelor deseori opuse. 

Obiectele, la fel ca profeţii, nu sînt întotdeauna bine primite în ţara lor. Pentru a reuşi să se impună, sunt deseori obligate să se expatrieze; apoi, ţara lor de origine le regretă şi că a scăpat din mâini dovezile geniului său, iar în consecinţă, le răscumpără cu preţuri uriaşe. Asemenea aventurierilor bătrâni, revin în cele din urmă în ţara lor de baştină. (Maurice Rheims, La vie étrange des objets, 1959, Librarie Plon, cap. 7, p.123)

Există mai multe categorii de căutători de obiecte: colecţionarii, amatorii, curioşii. Gusturile, felurile de a fi, metodele de cercetare deseori identice, fac dificilă clasarea lor. (op. cit. cap. 1, p. 3)

Unele obiecte au o viaţă secretă, altele curioasă. Atâta vreme cât există în forma lor predestinată şi în virtutea funcţiilor proprii, obiectele se confundă cu o biografie legată de proprietari şi obiceiurile lor particulare. După ce dispar cu această identitate, devin altele sau altceva. (B. Teodorescu)

» Urmăreşte noutăţile Ceramics Now Magazine pe Facebook.